Haberler

Belediyemizden Şair Soyuer’e Vefa

BAŞKAN EMİN ERSOY ŞİİR OKUDU İZLEYİCİLER AYAKTA ALKIŞLADI

Balıkesir Havran ilçesinde Belediye ve Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği tarafından düzenlenen şair Halil Soyuer’i anma etkinlikleri önceki gün yoğun katılım ile yapıldı. BAYŞAD (Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği) Havran Belediyesi işbirliğiyle yapılan etkinlik ilk olarak merhum şairin kabri başında yapıldı. Havran Müftüsü Ahmet Alınmaz tarafından okunan dua sonrası şair Halil Soyuer’in sağlığında adının verildiği caddeye oğlu Emrah Soyuer tarafından yaptırılan rölyefin açılışı protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Akşam etkinlikleri Belediye Kültür Merkezinde gerçekleşti. Program bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, açılış konuşmasında şunları söyledi. “İlçemizin yetiştirdiği kıymetli şair Halil Soyuer vefatının 11.yılında rahmet ve minnetle anıyoruz. Şair sağlığında Havran’ın tanıtımı için elinden gelen çabayı sarfetti. Ülkemizi Dünya şairler gününde başarıyla temsil eden Halil Hocamız çıkardığı kitaplar ile binlerce şiir seven kitlelere ulaştı. Güfteleri Ülkemizin önde gelen Bestekarları tarafından bestelendi, hala büyük bir zevkle Hocamızın şiirlerini şarkı olarak dinliyoruz. Hocamızın şiir kitapları makam odamdaki çalışma masamda her gün mesai bittikten sonra Hocamızın mutlaka bir şiirini okurum, beynimi dinlendiriyor.” dedi. Başkan Ersoy, bundan sonraki yıllarda anma etkinliğini devam ettireceklerini belirterek “Bu güzel etkinliğe katılarak bizleri onurlandıran tüm konuklarımıza teşekkür ederim.” dedi.

BAŞKAN ERSOY ŞİİR OKUDU

Havran Belediye Başkanımız Emin Ersoy konuşma sonrası izleyicilere sürpriz yaparak Halil Soyuer’e ait Eksilir şiirini okudu. Salondaki izleyiciler Başkan Emin Ersoy uzun süre alkışladı. BAYŞAD yönetim kurulu başkanı Mustafa Kuvancı sonuçları açıkladı. Kuvancı, ülke genelinden ve Azerbaycan’dan 448 şiir başvurusu yapıldığını belirterek Belediye Başkanı Emin Ersoy’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

1.ci ’Talanya’ adlı şiiriyle Eşref Karadağ – İzmir,
2.ci ’Mutluluğun Sırrı’ şiiriyle Nuray Ergin – Burdur,
3.cü ’Ötekilerin şiiri’ isimli şiiriyle Fesih Vural – Van.
Mansiyon ödülünü ’Ya şarkı söyle bana’ isimli şiiriyle Hikmet Elitaş – Karaman
kazandı.

Dereceye girenlerin ödüllerini Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, BAYŞAD yönetim kurulu başkanı Mustafa Kuvancı, Havran Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Asarlı, Mehmet Yılmaz takdim etti. Halil Soyuer’in hayatını konu alan konuşmaların ardından Soyuer’in şiirlerini öğrenciler başarıyla okudu.

CEMALLETTİN KURTOĞLU MEST ETTİ

Geceye katılan ünlü ses sanatçısı Cemalletin Kurtoğlu Halil Soyuer’e ait Gideceğin yere benide götür, Kahpe Felek, şarkılarını seslendirdi. Cemalletin Kurtoğlu Edremit körfezine gelmiş iken Edremit gelini türküsünü söylemeden olmaz diyerek Edremit’in Gelini Türküsünü izleyiciler için seslendirdi.Cemalettin Kurtoğlu İstanbul’dan özel bir günlüğüne hem Balıkesir Valimiz kadim dostum Mustafa Yaman’a hayırlı olsun ziyareti hemde Halil Hocamızın etkinliğine katılmak için geldim. Bu akşam burada konser vermiyoruz anma etkinliği olduğu için müzisyen arkadaşlarımı getirmedim bir sonraki Havran’a geldiğimde konser vermek için geleceğim diyerek etkinliği düzenleyen Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy’a teşekkür etti. Etkinlikte yayınlanan genelge nedeniyle plaket takdimi yapılmaz iken plaket yerine fidan dikimi yapıldı.Etkinliğe Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy,Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, BAYŞAD yönetim kurulu başkanı Mustafa Kuvancı, Havran Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Asarlı,Mehmet Yılmaz, İstanbul Havranlılar Derneğini Temsilen Hamit Güven, Sanatçılar,Hamiyet, Cemalletin Kurtoğlu, Daire Müdürleri Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri,Siyasi Parti Temsilcileri katıldı.

HALİL SOYUER KİMDİR?

4 Ocak 1921’de Balıkesir’in Havran ilçesinde dünyaya geldi. Balıkesir Lisesini bitirdi. 1944 yılında memuriyetle Ankara’ya gitti. 1947 yılına kadar Halkevlerinde Dil-Edebiyat Kolu Başkanlığını yürüttü. 1955’te memurluktan ayrılarak Ulus gazetesinde muhabirliğe başladı. Zafer, Hakikat, Medeniyet, Halkçı, Ankara, Telgraf, Devrim ve Adalet gazetelerinde polis muhabirliği, istihbarat şefliği, fıkra yazarlığı, yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1984’te son çalıştığı gazeteden emekli oldu. Ankara’da öldü. Havran’da toprağa verildi.
İlk şiirleri 1937 yılında Balıkesir Lisesinin dergisi Alkım’da çıktı. Ankara Çaba adlı bir sanat dergisi çıkardı (1969-1969, 36 sayı).