Haberler

“Haftanın Kenti” Havran

Denizbank Haftanın Kentini “Kahraman Seyit Onbaşı’nın Şehrinden Selam Olsun” başlığı atarak http://www.belediyedeniz.com/ internet sitesinden Havran’ı Haftanın Kenti Seçerek, Havran’ımızın Tarihini-Kültürünü ve Kahramanımız Seyit Onbaşıyı okuyucularıyla paylaştı.

 

 

Kahraman Seyit Onbaşı’nın Şehrinden Selam Olsun

 

 

Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren kahramanın memleketindeyiz bu hafta. Herkesin hafızalarına yer etmiş kuvvetiyle Seyit Onbaşı’nın memleketi Havran’dayız.

 

 

Havran kültürel ve tarihi değerlerine o kadar güzel sahip çıkıyor ki, bu kahramanlığın destanını ilçedeki her yerde, her mekanda görebilmeniz mümkün. Girdiğiniz lokantanın duvarında Seyit Onbaşı’nın bir fotoğrafına, kamu kurumlarında sırtına yüklediği top mermisiyle simge haline gelmiş bir objesine, meydanlarda ise heybetli heykeliyle karşılaşabilirsiniz.

 

 

Tarihi ile bu denli iç içe yaşayan Havran’ın belediye logosunda dahi Seyit Onbaşı’yı temsil eden bir görsel var. Sırtında mermisi, gözleri ufka bakan bu logo Havran’ın tarihini özetliyor. Havran denilince akla yiğitlerin memleketi geliyor.

 

 

Balıkesir’deki İlk Kent Müzesi

 

 

Çok eski bir yerleşim yeri olan Havran, Balıkesir’in körfez ilçeleri arasında yer alıyor. Havran’a yolunuz düştüyse, buradanleblebisini almadan, höşmerimini tatmadan yolunuza devam etmeyin! Havran’ın bir başka kent değeri ise tarihi konaklarıdır. Renk renk tarihi konakların bulunduğu sokaklarda dolaşmanın keyfini dilediğinizce sürebilirsiniz. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, bu tarihi yapılar ile ilgili yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor: “Havran, 50 bin yıllık geçmişi olan bir ilçe. Bu konu ile ilgili kent müzemizi kurduk. Örneğin en son Bizans dönemine ait kalıntılar bulundu. Havran ‘da koruma atına alınan bölgeler var. Havran tarihi evleri ve yüzyıllık konakları ile ön plandadır. Havran’daki tarihi evleri restore ettirmek için girişimlerimizi başlattık. Balıkesir’deki ilk kent müzesini Havran’da kurduk. Tarihi bir konak içerisinde geçmişten günümüze Havran’ı herkes çok ama çok iyi bir şekilde tanıyacak. Sokak iyileştirme çalışmalarımız var. Binalarımızın dış cephelerini aynı Odunpazarı ve Beypazarı evleri gibi yapmak için projelerimiz var. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirdikten sonra Havran tarihi turistik bir kimliğe kavuşacak.”

 

 

Havran’ın Sokaklarını İncir Tezgahları Süslüyor

 

 

Nüfusu 27 bin civarında olan Havran geçimini tarımcılık ile sağlıyor. En büyük tarım ürünü ise, zeytin ve zeytinyağı. Bunun yanında mandalina ve siyah incir de Havran’ın meşhur lezzetlerinden… Havran’ın sokaklarında gezerken incir tezgahlarını yolun kenarına kurmuş teyzeler görebilirsiniz. Bahçelerinden kopup gelen, bu organik tatları denemelisiniz. Başkan Ersoy da kenti anlatırken, biz masamızdan mandalina ve inciri eksik etmeyiz diye anlatıyor. Özellikle İstanbul gibi bir metropolden geliyorsanız, bu meşhur lezzetlerden damağınızı eksik bırakmayın…

 

 

Bal ve Yağ Festivali

 

 

Havran’da bir diğer önemli geçim ise, arıcılık. Kentte yüz binlerce arı kovanı var. Havran Belediyesi önümüzdeki sene Bal ve Yağ Festivali düzenlemek istiyor. Ülkenin gergin gündeminden dolayı ara verilen şenliklere önümüzdeki sene kalındığı yerden devam edilmesini umuyoruz.

 

 

Tüm Havranlılar Yağmur Duasında

 

 

Yaz ayları gelmeye yakın bu yörelerin tanıdık geleneği ile Havran’da da karşılaşıyoruz. Yağmur duası… Geçmişten gelen ve topraklardan bereket istemek amacıyla halkın bir arada olduğu dualar Havran’daki tüm mahallelerde gerçekleşiyor.